Javítható-e régi, elrontott sminktetoválásod?

Rengeteg levelet, megkeresést kapok elrontott sminktetoválásokkal kapcsolatban. Sajnos nagyon sokan viseltek régi, akár 10-15 éves, főleg szemöldöktetoválást amit annak idején elrontottak, asszimmetrikus vagy már divatjamúlt, túl íves, túl sötét, stb...
Lássuk mi is a helyzet az elrontott tetoválásokkal! Sajnos 5 megkeresésből 4-et el kell utasítanom, mert egész egyszerűen nem helyrehozható a régi tetoválás egy újjal.

Nekünk sminktetoválóknak nemet mondani egy igen nehéz szituáció. Legtöbbször elkeseredett, reményekkel teli megkeresések érkeznek természetesen laikusoktól. Nézegetve a manapság olyan természetes, szép formájú és színű szemöldöktetoválások képeit, sokan remélik hogy ez egy régi meglévő tetoválás esetén is kivitelezhető. A legtöbb esetben azonban ez nem igaz. Kapunk ezért sminktetoválóként hideget-meleget. Gyakorta megesik hogy a levelezés másik végén nem fogadjátok el a kedves és korrekt NEM-et. Nem értitek, sőt rossz néven veszitek azt. Megharagudtok azért, amiért néhány szakember nem is vállal egyáltalán javításokat. Olyasvalakire nehezteltek, aki nem tehet róla hogy van egy elrontott szemöldökötök (mert nem ő rontotta el) és aki nem szeretne mekk mesterként foltozgatni.

A félreértések és sértődések elkerülése érdekében most szeretném részletesen elmagyarázni hogy miért kell sokszor nemet mondanom.

Naponta 1-1 óra elmegy az estémből egy meddő levelezéssel ahol hosszasan, türelmesen magyarázom hogy miért nem kivitelezhető amit a jelentkező elképzelt. Újabb és újabb kérdések merülnek fel amikre újra és újra válaszolok, míg nem eltelt az este... Ezért arra gondoltam, hogy ebben a bejegyzésben nagyon részletesen és érthetően elmagyarázom az okokat.

Javítani akkor lehet egy régi szemöldöktetoválást, ha egyrészt a forma nagyjából korrekt a szín pedig kellően ki van kopva és világos már. Ha ezek közül bármelyik tényező nem valósult meg, akkor nem lehet segíteni a helyzeten, csakis eltávolítással!!

Kizáró okok a javításnál, melyekből ha akár csak egy is jelen van, nem tudok segíteni:

1. extrém asszimmetria, vagyis a két szemöldök jelentősen eltérő formája – ilyen esetben csak nagyon vastag új formába férne bele a régi tetoválás, ami kimondottan ízléstelen lenne.

2. rossz forma, amit nem lehet szépen korrigálni: pl. túl közel ülő vagy kimondottan magas ívű szemöldök ami a homlok irányába nagyon magasra van tetoválva vagy a halánték felé túlságosan nyújtott (esetleg magas vagy éppen lekonyuló) a szemöldökök vége – egyszerűen kilógnának ezek a részek egy szép új formából, egy régi rossz formát pedig senki sem újít meg szívesen és adja hozzá a nevét.

3. sötét vagy közepes színerősség (ha küldesz fényképet, szívesen megnézem hogy szakmai szemmel mennyire erős még a szín) – minden tévhittel ellentétben, egy sötét színt nem tudunk világosabbra tetoválni. A világosabb pigment nem tudja felülírni a sötétet!

4. hegesre, foltosra tetovált bőr (vagyis szakmailag felkészületlenül készítették korábban a szemöldököd, szád, szemed) – itt már egészségügyi okai is vannak annak hogy nem nyúlhatok hozzá.

5. testtetováló módszerekkel készült régi szemöldökök, ajak, szem – ezt képtelenség a sokkal finomabb sminktetoválással korrigálni, annyira erős, domináns esetekről beszélünk.

6. ajaktetoválás esetén a saját ajakformától nagyban eltérő kontúrok esetében is csak az eltávolítás marad.

7. túlságosan tömören pigmentált (vagyis nagyon sok festéket tartalmazó), túltelített bőrök esetében – itt egyszerűen már nem befogadóképes az érintett részen a bőr.

8. lehetetlen továbbá egy régi satírozott szemöldökből száltechnikásat készíteni – mivel a szálak belekeverednének a régi pigmentbe.

Fenti esetekben mindenképpen az eltávolítást javaslom. Egyszerűbb problémáknál ezt akár én is megcsinálom neked egy tejsavas eltávolító módszerrel. Azonban túl sötét, vastag vagy tömör szemöldökök esetében a lézert javaslom.

Összegezve a bejegyzést, arra kérlek titeket, fogadjátok el a szakember korrekt, segítőkész véleményét, hiszen ő is a legjobbat akarja. Egyikünk sem a munkája ellensége, nyilván ha egy sminktetoválás korrigálható, javítható, akkor azt el is vállaljuk!

Ha tetszett a bejegyzés és úgy gondolod másoknak is hasznos lehet, kérlek oszd meg!