Sminktetoválás utóápolása - mit szabad és mit nem..

Hogyan óvd friss sminktetoválásod? Mit tehetsz és mit nem a gyógyulási időszak alatt?

A továbbiakban alaposan körbejárjuk mit tehetsz annak érdekében, hogy a lehető legszebb legyen a gyógyult eredményed és egyáltalán ne vagy minél kevesebb korrekcióra legyen szükséged a kontroll alkalomkor.

 

 

A sminktetoválás egy tartós, időtálló megoldás a szépségápolás világában...  ha viselője kellően vigyáz rá!

Különösen körültekintően kell eljárnod az utóápolással, vagyis frissen elkészült tetoválásod ápolásával.

A szemöldök és a szemhéj tetoválása esetén 4, míg az ajkak esetén 6 hétig tart az úgynevezett regenerálódási folyamat. Bár a sebecskék akár néhány nap alatt teljesen lepotyoghatnak, a bőr ennyi idő alatt képes magát teljesen megújítani az eljárás után. 

No de kezdjük az elején!  

A sminktetoválás során finoman traumatizálódik a bőr, hiszen tűvel juttatjuk be a pigmentet. Emiatt a természetes trauma miatt közvetlen a beavatkozás után még néhány óráig savó szivároghat a bőrből. Ezt többször le kell törölni nedves, tiszta vattával! Ha a szivárgó savó (nyirok) rászárad a területre, túlságosan vastag seb képződik. Az alapos, figyelmes törölgetések által a "levedzés" egyszer csak elmarad és elkezd szárazzá válni és húzódni a terület. Kialakulnak a finom sebecskék, az úgynevezett var-ok. A legfontosabb feladatod, hogy ezeket a varocskákat óvd! 

Vigyázz hogy ne dörgöld meg véletlen törölközővel zuhanyzás után.. ne akadjon beléjük a pulóvered, ne ázzanak fel fürdéskor, ne süsse meg őket a nap! 

Ajak tetoválásál még arra is figyelj, hogy nehogy kicsípje a friss sminktetoválást egy túl sós étel, citrom vagy csípős finomság! 

Néhány nap után a sebecskék elkezdenek feltöredezni és potyogni. 

Akármilyen kellemetlen, tilos a varocskákat piszkálni vagy kézzel segíteni azok leesését! A megpiszkált száraz var magával rántja a bőrből a pigmentet!! 

A sebek leesése után is még gyógyul, regenerálódik a bőr, bár ezt már nem látjuk szabadszemmel. Ilyenkor már kényelmesebb a gyógyulás és a legfontosabb feladatunk hogy kényelmünkben ne feledkezzünk meg a fényvédelemről! 

Ebben az időszakban különösen óvnunk kell a területet hiszen bár látszólag már sebmentes, valójában kiemelkedően fényérzékeny átmenetileg! 

 

Szakemberenként eltérő instrukciókat kaphatsz a tetoválást követő napok teendőiről, ez teljesen rendben van!

Van aki száraz-gyógyulást javasol van aki krémmel való ápolást. Ami egységes, hogy ajaktetoválás után mindenképpen krémezni kell! Legtöbb esetben a sminktetoválótól kapott utóápoló krémmel szükséges kenegetni a sebeket, ezzel hidratálva a bőrt és megelőzve a sebesedés miatti kellemetlen húzódás érzését. Minden esetben kötelezően betartandó, hogy tilos a friss, még sebes sminktetoválással szaunába, szoláriumba, fürdőbe menni! A sebeket nem érheti víz valamint közvetlen napfény. Amíg a sebecskék nem estek le nem szabad a területet sminkelni vagy bármilyen kozmetikummal kenni. 

A teljes gyógyulási időszakot követően is érdemes óvni a tetoválásunkat hiszen csupán annyival, hogy kellő mennyiségű fényvédő krémet használunk és kerüljük a közvetlen napozást, jelentősen növeljük annak  élettartamát.

 

 

avatar